Ridderheimsrapporten

Trender till 2020

Matarenan förändras

Mat och matkultur blir viktigare för stora delar av samhället. De blir allt tydligare markörer för vilka vi är – och vilka vi vill vara. Bland annat har matens fokus flyttats från att smaka gott till att göra gott. Det äkta och naturliga dominerar fortfarande, men det får konkurrens av intresset för framtiden. Och det är en framtid där mat blir större allvar.
 
Allt detta finns med i den femte upplagan av Ridderheimsrapporten – en global trendspaning på 130 sidor om hur vi handlar, lagar och äter i framtiden.

Godare än gott

Matens roll idag och imorgon

Framtidens trender

Bakterier, buljong & mycket mer

Vi har gjort spaningar i världens främsta metropoler och diskuterat stora frågor med tongivande branschpersoner. Vi har gallrat bland hundratals trender och handplockat de hetaste. Utifrån dem har fyra fullmatade kapitel tagit form. Här får du litet smakprov.

Typerna som styr framtiden
Revolutionen har bara börjat
Maten är den nya kulturscenen
Gott om välgörande nyheter

Flipp eller Flopp

Vilka spottings går hem?

När vi gör trendspaningar dyker det alltid upp spännande fenomen som kan bli trender i framtiden. Här bjuder vi på färska spottings som expertpanelen har hissat och dissat. Vad tror du på? 

Succé för zero waste?

Enligt flera källor slänger vi i västvärlden nästan hälften av den mat vi köper. Butikskedjor har fått upp intresset för det här och ugly fruit and vegetables är den snabbast växande sektorn inom den brittiska livsmedelsbranschen.

Samtidigt lanserar Brothers Lane in.gredients.com – den första förpackningsfria livsmedelsbutiken i USA som arbetar med zero waste. Den senaste grenen på trädet är framväxande zero waste-restauranger. På Silo i Brighton erbjuder man få rätter på menyn, grönsaker från egna odlingar och viltkött från en jägarkompis. Dessutom har råvaror som kaffe, vin och kakao transporterats med segelbåt för att spara energi.

Expertpanelens bedömning

Tummen upp: 22 Tummen ner: 1

Vad tycker du?

Folkets röst

Tummen upp: 118 Tummen ner: 6

Alkohol i pulverform?

Nu kommer nästa innovation i alkoholens värld: pulveralkohol, eller Palcohol som det kallas. För att blanda en drink tillsätter man bara vatten till det alkoholhaltiga pulvret. Eftersom det förpackas i påsar behövs inga tunga flaskor eller andra otympligheter.

I dagsläget är Palcohol-produkternas framtid i Sverige oklar men i Amsterdam, där produkten utvecklats, säljs det i 20 gramspåsar under namnet ”Booz2Go” för en euro. Även i USA har Palcohol godkänts, och inom kort ska flera varianter finnas på marknaden, bland annat Powderita – en pulveriserad Margarita.

Experpanelens bedömning

Tummen upp: 5 Tummen ner: 18

Vad tycker du?

Folkets röst

Tummen upp: 50 Tummen ner: 68

Vad är på gång

Expertpanelen tänker till

Expertpanelen tänker till

Vi bjöd in till en workshop med fokus på framtidens mat. På agendan fanns de stora frågorna som vi kommer att tvingas besvara inom kort. Och på gästlistan fanns många av branschens mest tongivande personligheter – från kockar och professorer till chefer och entreprenörer. Här serverar vi några av de tänkvärda tankarna från dagen.

Köp boken

Fyll i formuläret

Nu är vår senaste trendrapport är tryckt och klar. Vi är supernöjda med resultatet och övertygade om att du också kommer bli det. Här kan du beställa ditt eget exemplar. BETALNING OCH LEVERANS
Boken kostar 199:- inklusive moms och frakt för enskilt exemplar inom Sverige. Därutöver tillkommer frakt. Betalning sker mot faktura. För mer information om Ridderheimsrapporten, föreläsningsförfrågningar eller engelsk version, kontakta oss gärna på info@ridderheims.se.

 
 
 
 
 
  

Tack för din beställning

 
Till toppen av sidan
Till toppen av sidan